FLEKSİBIL SİGMOİDOSKOPI

saglik

Fleksıbıl sigmoidoskopi işlemi, ucunda mikro kamera bulunan bir cihazla kalın barsağın makata yakın son 50-60 cm lik bölümünün incelenmesi işlemidir. Tümör, polip ya da kanama nedeni olabilecek durumların teşhis ve tedavisi için başvurulan bir yöntemdir.

İşlem Hangi Durumlarda Gereklidir ?

Barsak kanamaları, ağrı, ishal, tümör ve iltihap durumlarında yapılır.

İşlemin Tanısal Değeri Nedir ?

İşlemin tanısal değeri oldukça yüksektir ( % 95 – 98 ). Barsak duvarında haustra dediğimiz katlantılar mevcuttur. Bazı küçük lezyonlar bu katlantıların arkasına saklanabilir ve gözden kaçabilir (%2 – 5).

İşlemin Faydaları Nelerdir ?

Bu işlem barsaktaki problemlerin doğru tanısının konması için gereklidir. Kolon kanserleri veya polipleri sıklıkla bağırsağın bu son bölümünde bulunurlar ve bu inceleme çok kolay ve basittir.

İşlem Sırasında Neler Olur ?

İşlem sırasında genellikle hastaya sedasyon veya anestezi uygulaması gerekmez. İşlem beş dakikadan daha az sürer. Rektal tuşeyi (parmakla muayene) takiben endoskopi aletini makattan incelemesi gerekli son noktaya kadar (30- 40 cm 'lik kısım) ilerleterek incelemesini yapar. İşlem sırasında bağırsak mukozasından örnekler alınabilir veya polip görülürse total kolonoskopi gerekebilir. İnceleme öncesinde birbirine bitişik olan bağırsak duvarlarını iyi görebilmek için endoskopla az miktarda hava verilebilir.

İşlemden Sonra Neler Olur ?

Eğer doktorunuz size belirtmezse, bu işlem sonunda ayrıca almanız gereken bir tedbir yoktur.

İstenmeyen Yan Etkileri Nelerdir ? 

Deneyimli Gastroenteroloji uzmanları tarafından yapıldığında Fleksibl sigmoidoskopi genellikle güvenli bir işlemdir. Doktorunuz gerek gördüğünde işlemi daha rahat olması için size toplar damar yolu ile (İ.V.) uyku verici ilaç ve/veya ağrı kesici ilaç uygulayabilir. Çok nadir olarak bu ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ya da solunum durması ve ölüm gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. İşlemin riskleri çok nadirdir. Özellikle tecrübesiz ellerde yapılırsa bağırsağın tahribatı, kanaması, delinmesi veya enfeksiyonu olabilir. Biyopsi yapılan veya polip çıkarılan bölgede kanama nadiren de barsak duvarında yırtılma olabilir. Yırtılma olduğunda cerrahi müdahale gerekebilir.



img